Pieter-Christiaan, Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven
Pieter-Christiaan Michiel, Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (Nijmegen, 22 maart 1972) is de derde zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Pieter-Christiaan trouwde op 25 augustus 2005 in Apeldoorn met Anita Theodora van Eijk (Neuchâtel, Zwitserland, 27 oktober 1969). Het echtpaar heeft twee kinderen. Pieter-Christiaan groeide op een landgoed nabij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar volgde hij zijn lagere schoolopleiding en deed hij examen aan het Stedelijk Gymnasium. Na zijn eindexamen vervulde hij zijn diensttijd bij de Koninklijke Marechaussee, bij welk wapen hij ook nu nog de rang van luitenant-kolonel bekleedt. Nog tijdens zijn diensttijd begon hij een studie Rechten aan de Universiteit Utrecht, waar hij vervolgens in 1999 afstudeerde. De prins werkte vervolgens van 2000 tot 2003 in Londen bij Equity Capital Markets, een joint venture tussen de ABN AMRO en NM Rothschild. In het najaar van 2003 rondde hij een eenjarige MBA-opleiding (Master of Business Administration) af aan de International School for Management and Development (IMD) te Lausanne (Zwitserland). Vanaf maart 2004 werkte hij als marketingstrateeg bij het ICT-bedrijf Shopservices in Amsterdam. Van 2004 tot 2009 was hij werkzaam bij de Directie Operaties van de staf van de Koninklijke Marechaussee. Hij verliet de dienst als luitenant-kolonel en is nu in diezelfde rang reservist. Sinds 2010 is hij president-directeur van beveiligingsspecialist AGT Netherlands. Daarnaast is Pieter-Christiaan voorzitter bij de Laureus Foundation. Het Laureus Foundation wil de achterstandspositie, op sociaal en maatschappelijk vlak, van zoveel mogelijk jongeren in Nederland verbeteren. Hierdoor wendt zij de kracht van sport aan om maatschappelijke problemen aan te pakken.
Haijo Apotheker
Apotheker studeerde, na zijn opleiding aan de HBS te Appingedam, sociologie en planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1974 afstudeerde. Hij begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid en wethouder in zijn geboorteplaats Loppersum. Daarna volgde zijn benoeming in 1980 tot burgemeester van de gemeenten Muntendam, Veendam en Leeuwarden. Hij was gedurende een korte periode, van 1998 tot 1999, minister van Landbouw en stapte na tien maanden op en werd daarna weer burgemeester. Eerst in 2000 van Steenwijk, daarna in 2001 van de fusiegemeente Steenwijkerland.
Vanaf 15 februari 2010 was Apotheker waarnemend burgemeester van Sneek. Nadat die gemeente op 1 januari 2011 was opgegaan in Súdwest-Fryslân werd hij daar waarnemend burgemeester. Sinds 1 januari 2012 is hij burgemeester van Súdwest-Fryslân. [Bron: Wikipedia]
Thecla Bodewes
Thecla Bodewes (43) werd eerder dit jaar door Minister-President Mark Rutte uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2011. Thecla gaf aan deze titel vooral te zien als een eerbetoon aan Nederland als krachtig maritiem land. Ze is directeur eigenaar van Scheepswerven Gebr. G&H Bodewes, Scheepswerf De Kaap en Maritima Green Technology met in totaal 100 medewerkers. Thecla is getrouwd, is moeder van drie kinderen, Niek (13), Pien (12) en Julie (10) en ze komt uit Hasselt nabij Zwolle. [Bron: www.businessontmoetbusiness.nl]
Haico Ebbers
Haico Ebbers is hoogleraar internationale economie aan Nyenrode Business Universiteit. Hij is voorzitter van het Europa China Instituut. Het instituut doet onderzoek naar de economische relaties tussen de EU en China en is verantwoordelijk voor de China monitor; een kwartaalrapportage dat de perceptie van de Chinese middenklasse volgt. Naast zijn hoogleraarschap aan Nyenrode is hij gasthoogleraar aan enkele Chinese universiteiten zoals Renmin universiteit in Beijing, Sichuan universiteit in Chengdu en CEIBS in Shanghai. [Bron: www.china2025.nl]
Professor Arnold Heertje
Heertje is, met uitzondering van een kortstondige overstap naar DS’70 in de jaren zeventig, altijd lid geweest van de PvdA.
Hij is wel een kritisch lid. Hij staat bekend om zijn ongezouten meningen aangaande het bestuur. Zelf zegt hij daarover: “Het imago van ruziemaker is onderdeel van mijn biografie. Ik kom in opstand als ik mij onrechtvaardig bejegend voel. Volgens hem zijn bestuurders vaak incompetent, die kwalificatie gaf hij onder andere aan Tineke Netelenbos en Annemarie Jorritsma. Hij was een verklaard tegenstander van de aanleg van de Betuwelijn (Betuweroute). Hij was was één van de zeven onafhankelijke professoren die zich uit eigen beweging in het openbaar tegen de aanleg keerden, omdat deze alleen maar geld zou kosten. Ook waren de professoren bezorgd vanwege de sterk manipulatieve aanpak van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zijn collega’s en hij waren niet overtuigd van de opbrengst die door de aanstichters werd voorgespiegeld. [Bron: Wikipedia]
Jan Kamminga
Jan Kamminga (Groningen, 3 januari 1947) is een Nederlands werkgeversbestuurder en voormalig politicus namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).
Kamminga volgde de hbs-a in Groningen en werkte vanaf 1969 als makelaar in Groningen. Van 1976 tot 1986 was hij tevens lid van het hoofdbestuur van de VVD, vanaf 1981 als voorzitter. Van 1987 tot 1996 was hij voorzitter van het Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond en zijn opvolger MKB-Nederland. Van 1997 tot 2004 was hij Commissaris van de Koningin in Gelderland. Van 1 januari 2005 tot 2011 was hij voorzitter van de FME-CWM (Vereniging van ondernemingen in de technologisch-industriële sector). [Bron: Wikipedia]
Professor Sybe Schaap
Sinds 1988 is Schaap actief lid van de VVD, en sinds 12 juni 2007 maakt hij deel uit van de Eerste Kamer der Staten-Generaal namens deze partij. In zijn boek Het rancuneuze gif. De opmars van het onbehagen schrijft Schaap over de rol van rancune in de samenleving. Daarbij beschrijft hij dit effect voor Karl Marx en radicale dierenactvisten, maar ook de PVV. Over de PVV schrijft hij onder andere: “De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd.” [Bron: Wikipedia]
Jacco Vonhof
Jacco Vonhof is eigenaar van Novon Schoonmaak, PD-Direct personeelsdiensten. Daarnaast is hij is oa. voorzitter van VNO-NCW Midden en commissaris bij SW-bedrijf Wezo NV. Jacco Vonhof – 1969 Enschede [Bron: www.stempelgeschikt.nl]
Martijn Aslander
Zowel in zijn publicaties als op het podium laat Aslander de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe Renaissance’, waarin kennis-verspreiding sneller gaat dan ooit, biedt volgens hem enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.
Martijn Aslander bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is medeoprichter van Permanent Beta en AmsterdamConnected. Daarnaast is Martijn schrijver van onder andere de boeken Easycratie en Nooit af.
Alle Bruggink
Tijdens het Prinsjesdagontbijt presenteerde de eminente inwoner van Steenwijk Alle Bruggink zijn visie op de ontwikkelingen tot het jaar 2050. Steenwijker en coauteur van het boek ‘More with Less’, vertelde over de vérstrekkende invloed van precisietechnologie op vele sectoren van de economie. Het thema van 2017 liet zich dan ook raden en kon niet anders zijn dan het grensverleggende boek: ‘More with Less’.
Ruben van Zwieten
In 2018 was Ruben van Zwieten spreker. Het thema van zijn lezing was: ‘De kracht van de taal van de verbeelding.’ Ruben is predikant en oprichter van De Nieuwe Poort op de Zuidas in Amsterdam en aan het Weena in Rotterdam, huizen voor ontmoeting en inspiratie. Hij is adviseur van het bestuur van de Goldschmeding Foundation, lid van het bestuur van het VUmc Fonds, lid van het bestuur van het alzheimer en kankercentrum Adore en voormalig lid van de Monitoring Commissie Code Banken. Door NRC en de Volkskrant is hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst.
Cor Hospes
Iedereen heeft zijn mond vol over storytelling. Maar wat is nou eigenlijk een verhaal. En hoe zorg je er voor dat je met een verhaal mensen en organisaties ook echt kunt verbinden. Cor Hospes neemt ons mee in de wereld van het verhaal, en voert ons langs onverwachte plekken en voorwaarden die voor het vertellen van een goed verhaal onontbeerlijk blijken te zijn. Over vlaggen en faciliteren, over hoop, geloof en liefde, en over het belang van die o zo belangrijke eerste.
Cor Hospes is creatief directeur/strateeg van het bureau Merkjournalisten dat opmerkelijke verhalen maakt voor mensen en organisaties. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Ook schreef hij verschillende marketingboeken waaronder enkele bestsellers.
2022 – Özcan Akyol
Özcan Akyol, (Deventer, 1984) Nederlandse schrijver en columnist en bekend van Eus waar meer dan 30.000 exemplaren van werden verkocht. Het boek, een semi-autobiografische schelmenroman, zorgde meteen na publicatie voor een hoop beroering. Zijn tweede roman Turis verscheen begin 2016 en werd net als zijn debuutroman meteen een bestseller. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist onder meer voor het Algemeen Dagblad, de Stentor en BN/De Stem.
Özcan Akyol schuift regelmatig bij diverse televisieprogramma’s aan voor zijn visie op de actualiteit. Hij staat niet alleen bekend om zijn ongezouten kritiek op actuele politieke en maatschappelijke onderwerpen maar is ook wars van politieke correctheid en draait niet om de hete brij heen.
2022 – Eddy van Hijum
Van 1998 tot 2003 raadslid en fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Zwolle. Daarna tot eind 2014 lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Sinds november 2014 maakt hij deel uit van het College van Gedeputeerde Staten. Hij is gedeputeerde voor de portefeuille Economie, Financiën en Europa.
Tijdens zijn interactieve lezing reflecteert Eddy van Hijum op Prinsjesdag. Wat betekenen de nieuwe plannen voor ondernemers, ook in onze regio. Bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, energie, stikstof en de arbeidsmarkt.
2023 – Arend-Jan Boekestijn
Arend-Jan Boekestijn is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter in binnen- en buitenland die zijn licht laat schijnen op de economische gevolgen van de huidige geopolitieke verschuivingen. Hij is gefascineerd door de grote geopolitieke verschuivingen die er op dit moment plaatsvinden en een grote impact hebben op de wereldorde en dus op onze politiek en economie. Wie gaat er winnen als de stof is neergedaald? Wordt het China dat misschien wel de kunstmatige intelligentierevolutie gaat winnen? Of wordt het de VS, nog steeds een jonge bevolking met de beste universiteiten van de wereld. Of gaat Trump winnen en schaft hij de democratie af? Of toch de Europese Unie dat tijdens de Oekraïne oorlog meer eenheid dan ooit heeft weten te bewaren. Boekestijn komt met een originele analyse en trekt verrassende conclusies.